Belene.net - Новини от Белене и региона

Белене, АЕЦ Белене

Д-р Пламен Гендов е лекар по дентална медицина в Плевенска област за 2015 г.

Д-р Пламен Валентинов Гендов е роден 1970 година. Кореняк плевенчанин е. Средното си образование получава в спортното училище в Плевен. Веднага след завършването си кандидатства стоматология и е приет в стоматологичния факултет към тогавашната Медицинска академия - София.
От 1994 година работи по специалността си и живее в Белене. Две години практикува в държавното звено, след което създава фирма „Пламадент” заедно с още двама колеги - първата и единствена към момента групова практика от обединени стоматолози, които нямат роднинска връзка. В момента „Пламадент” обслужва повече от 50% от населението на община Белене по Национална здравноосигурителна каса и Затвора-Белене.
Д-р Пламен Гендов е член на Управителния съвет на Български зъболекарски съюз, Районна колегия - Плевен. Общински съветник е от групата на Реформаторски блок. През 2015 година печели приза Лекар по дентална медицина на Районната колегия на Български зъболекарски съюз - Плевен като признание за дългогодишна активна дейност и цялостен принос към колегията.

- Д-р Гендов, честито отличие! Може ли да продължим разговора на „ти”?
- Благодаря и да, разбира се!
- След 21 години практика идва наградата Лекар по дентална медицина, присъдена от Районната колегия на Български зъболекарски съюз - Плевен. Как приемаш тази награда - като признание или като стимул?
- Първо, приемам наградата като голяма отговорност. Разбира се, тя е и стимул за развитието ни оттук нататък. Горд съм и доволен, че за първи път тази награда се дава на лекар по дентална медицина извън град Плевен. Сам по себе си този факт е радостен. Това е признание и за населеното място, защото тази награда е благодарение на работата ни, но и на пациентите ни.
- Лесно или трудно се практикува тази професия в Белене? Не си ли се изкушавал да откриеш кабинет в Плевен, примерно?
- Имал съм в годините много предложения за кабинети в Свищов и Плевен. Имал съм предложения и да бъда управител на фирми, свързани с денталната медицина - имам предвид клиники. Няколко са мотивите, които са причина да остана в Белене. На първо място - жена ми е оттук и съм се съобразил с нейното желание. Тя смята, че Белене е най-хубавото място за живеене. Второ - Белене е спокоен град, без престъпления и без големи проблеми, които да съществуват в обществото и за себе си избрах тази форма на спокойствие. Отделно, хобитата ми са свързани с лов и риболов и тук има възможност да ги практикувам. В работата колективът ни е сплотен, не сме имали конфликти в личностен план. Колежката, с която работим - д-р Давидова, като човек е перфектна, помагаме си и взаимно се допълваме, смятам успешно.
В малките населени места медицината, както и стоматологията, е трудна от липсата на достъп до по-високи технологии, до повече оборудване и техника, до повече специалисти. Мисля, че това е една от причините, един от мотивите колегите да ми гласуват тази чест и връчат наградата, оценявайки сложността точно в тази ситуация, в която сме в по-малкото населено място.
- Навярно фактът, че за да оцелееш в по-малкото населено място, трябва упоритост и доза инат, е оказал влияние за отличието ти. Може би обаче има и нещо друго - когато човек успее да се наложи и докаже като специалист, хората сами го търсят. Предполагам, че имаш пациенти не само от Белене, а и от съседните ни общини.
- Да, имам пациенти и от Свищов, и от Плевен. Даже имам семейства от Плевен, които са идвали повече от 100 пъти в годините до Белене, за да получат услуги.
Искам да споделя за една много положителна тенденция, която се надявам скоро да е факт - местното ръководство има идея да осигури безплатен транспорт за хората от селата, които имат нужда от здравни услуги. Така ще им се спестят много неудобства, а и средства, и жителите от петте населени места към Белене ще могат да ползват нужните им здравни услуги в медицинския център, болницата и стоматологични манипулации по Здравна каса. Това все още е идея, но дано бъде реализирана!
- Ти изтъкна положителните страни от това да живееш в Белене, но какви трудности срещаш в работата?
- Отрицателното е, че от 1994 г. досега не са правени никакви постъпки за подпомагане на денталната дейност. Има големи пропуски. Например, 90% от населението не ползва пакета от Националната здравноосигурителна каса за деца. Откакто съществува здравната каса до ден днешен, това са над 50 000 безплатни процедури за деца. Този пропуск аз отчитам на липсата на общинска политика в тази сфера и неинформираност на семействата. Фактите го доказват. Аз, като общински съветник, съм проявявал желание и опити да инициираме тези дейности. Няколко пъти съм внасял предложения в Общинския съвет да се мисли не само за следствията от проблемите, а да се намери и форма на профилактика, която в далечните години се е правела.
Знаете ли, в рода си имам стоматолог, който е бил основният двигател в България в тази сфера. Визирам проф. Динко Странски - той е бил личен зъболекар на Борис ІІІ, който е един от тримата създатели на факултета по дентална медицина в София, основател на първата катедра по детска стоматология в Европа през 1947 година. Проф. Динко Странски е вуйчо на майка ми, първият професор по детска стоматология в България. Методиките, по които той е лекувал, все още се практикуват в страната ни. Даже методиката му за лекуване на гангрена на млечни зъби към момента няма друга в света, която да дава по-добри резултати като лечение.
- Засегна темата за пакета от Националната здравноосигурителна каса за деца. Би ли разяснил по-подробно какво включва той?
- Не случайно засегнах темата за децата. Искам да обърна внимание, че по Здравна каса децата имат право на четири процедури, за които родителите плащат годишно 1,80 лева. Това са процедури, от които всяка една струва на родител по 0,45 лева - например лечение на кариес и пломбиране на зъба.
- Какъв точно е редът, за да се възползват родителите от тези четири процедури?
- Нужно е родителят да заведе детето си при денталния лекар, който да го прегледа. При необходимост той извършва процедури като четири от тях са за 1,80 лева.
При предното ръководство на общината имахме среща, на която дойде ръководството на Стоматологичния съюз. Присъстваха и всички колеги, които работим в общината. Тогава, когато направихме този форум, стоматолозите бяхме седем, а сега сме пет. Подех инициативата с всички колеги, кой когато има възможност, да посетим учебните и детските заведения в Белене, както и училището в село Деков - то още не бе затворено. Бяхме размножили информационна брошура във формат А4, която да достигне до родителите на всяко дете, до всеки ученик. Резултатът бе да не кажа нулев, но едва забележим. Аз обаче продължавам да смятам, че това е нещо, което ние стоматолозите, които работим и изкарваме прехраната си в града, дължим на хората.
- Ти си човек с активна гражданска позиция. Действащ общински съветник си. От коя година влезе в местната политика?
- Общински съветник съм трети мандат, което е 9 години в местната политика. Подкрепям дясната идея от гледна точка на това, че държавата не успя да бъде добър стопанин и трудно организира секторните политики. Смятам, че личната инициатива и че когато човек работи по начина, по който ние работим в частния сектор, въпреки че това е относително, полага по-големи усилия, раздава се повече, а също и че когато харчи собствени средства, си прави сметка, не разхищава и тогава резултатите са по-добри.
Искам да подчертая, че в стоматологията, в денталната медицина вече въпрос с частно и държавно не стои, тъй като пациентът получава по здравна каса услуги, които са с една и съща стойност - дали ще бъде в общинско, държавно или частно звено, стойностите на денталните услуги по каса са на едни и същи цени.
И друго нещо важно да споделя, тъй като съм в Управителния съвет на Стоматологичния съюз на Плевенска област: бях на конгрес на стоматолозите, на който се реши, остава и да се случи тази година, от месец октомври да се увеличи с 50% пакетът за ползване на пациенти над 18 години. Това значи 50% в пари и в процедури. Сега те имат право на две процедури годишно, а от десети месец ще имат по три процедури в годината. От 1999 г. досега такова нещо не се е случвало с такъв размер на увеличаване. Малко е, но е повече, отколкото досега.
- Няма как в разговора ни да не поискам съвет от теб, който да дадеш на читателите как да се грижат за хубава усмивка?
- Трябва да направя отговора си философски, но искам да се обърна към читателите на „Дунавски новини”, които са нашите съграждани, да имат доверие на хората, които се грижат за тяхното здраве като сами направят избор къде да извършват здравните си посещения и другото, което искам да им кажа е, че трябва да бъдат упорити и постоянни. В смисъл - често да проверяват състоянието си, за да не се задълбочават проблемите и да се увеличава по този начин стойността за отстраняването на тези проблеми.
- Т.е. профилактичното посещение при стоматолог не е лукс, а необходимост.
- Необходимост е и грижа за самия себе си.
- Какво ти предстои след наградата, която бе повод за този разговор?
- В момента сме в процедура, по която изплащаме задължения - кредити, за инвестицията, която сме направили дотук. Приключим ли с това, ще продължим да се развиваме. Ще кандидатстваме с проекти по европрограми за стоматологични кабинети. Това е перспективата, за да се възобновяваме и развиваме дейността си. Иначе в личен план ми предстои да стана баща.
- Честито! Кога ще се случи щастливото събитие?
- Терминът на жена ми е за 14 май. Знаем, че ще е момче. Да са здрави и всичко да е наред! И в контекста на разговора ни - може би още един зъболекар за Белене!
- Поздрави на Деси! Дано всичко е наред и през май месец ще ви очакваме в рубриката на вестника „Споделена радост”!
- Да, благодаря!

Разговаря
Ралица Господинова
На снимката: Д-р Пламен Гендов и екипа на „Пламадент”

Молим Ви да спазвате добрия тон и да пишете на кирилица, не мислим, че е много. Всички неуважаващи молбата ни коментари ще бъдат изтривани без предупреждение. Благодарим!

"Маусчетата" от ОДЗ "Знаме на мира"

Прочети повече за "Маусчетата" от ОДЗ "Знаме на мира" - малки предприемачи Открит урок на тема „Бизнесът в моя град” се проведе днес - 20 ноември, с децата от ІV Подготвителна група на ОДЗ „Знаме на мира”-Белене. Урокът е част от серията инициативи...

Белене с републиканска шампионка по

Прочети повече за Белене с републиканска шампионка по борба Лора Петрова от СК по борба „Класик” - Белене завоюва златен медал в своята категория (44 кг) на Държавния лично-отборен шампионат по свободна борба за момичета. Той се проведе в град Б...